Whatsapp Hattı

0539 890 5950

İnternet Bağımlılığına Dair Kitap/Dizi/Film/Belgesel Önerileri

İnternet Bağımlılığına Dair Kitap Önerileri

İnternet Bağımlılığı, Holger Feindel

Gelişen teknolojiler sayesinde internetsiz bir hayat hayal etmek artık neredeyse mümkün değil, en azından şehirde yaşayan geniş kesimler için bunu rahatlıkla söyleyebilmekteyiz. Fatura ödemek, alışveriş yapmak, gazete okumak gibi pratik işler bir yana, sosyal medyayı takip etmek, oyun oynamak, dizi ve film izlemek için de her geçen gün daha fazla ve daha farklı alanlarda internetten yararlanmaktayız. Öyle ki, tatilde bile sanal dünyadan uzak kalmak birçoğumuz için rahatsızlığa, hatta bir tür yoksunluğa sebep olmaktadır. İnterneti makul düzeyde ve anlamlı bir şekilde kullanmak hayatı kolaylaştırıyor ama ya aşırı kullanımı? Ne kadardan sonrası aşırı kullanım sayılmaktadır? Günde üç ya da dört saat mi, daha fazlası mı? Peki iş veya okul gereği internette “zorunlu olarak” geçirilen saatler bu süreye dahil midir? Hangi aşamadan itibaren internet bağımlılığından söz etmek gerekir? Mağdurlar ve yakınları bu rahatsızlıktan nasıl etkilenir? İnternet bağımlısı kişiler ne tür bedensel, sosyal ve psikolojik sorunlarla karşılaşırlar? Kişiyi internet bağımlılığına sürükleyen nedenler nelerdir? Gerçeklik ile sanallığın birbirinden ayrılamaz hale geldiği noktada bağımlılar ne yaşar? Medya okur yazarlığı, internet bağımlılığına karşı koruyucu bir kalkan olabilir mi? Aileler çocuklarını korumak için başka ne tür önlemler alabilir? 

İnternet bağımlılığı, bilgisayar kullanımı ve internet erişimiyle ilgili olarak bozulmaya veya sıkıntıya yol açan aşırı veya kötü kontrol edilen meşguliyetler, dürtüler veya davranışlarla belirtilmektedir (Shaw and Black, 2008). İnternet bağımlılığı konusunda uzman bir klinikte uzun yıllardır başhekim olarak görev yapan Holger Feindel, bu kitapta internet bağımlılığını normal internet kullanımından ayıran özellikleri ortaya koymaktadır. Birçok örnek vaka eşliğinde risk grubundaki kişileri, tedavi yollarını, sanal sarmalından gerçek hayata geri dönüş yollarını anlatmaktadır. Bu dertten mustarip kişiler ve yakınları için vazgeçilmez bir rehber niteliği taşımaktadır. 

Ergenlerde İnternet Bağımlılığı ve Depresyon, Cemre Anlayışlı

Bu kitapta internet bağımlılığı ve depresyon arasındaki ilişki farklı değişkenler de göz önünde bulundurularak incelenmektedir. Günümüzde özellikle ergen bireyler üzerinde etkisi olan internet bağımlılığı, birey üzerinde psikolojik, sosyolojik ve fizyolojik olumsuzlukları beraberinde getirebilmektedir. Ergenler, heyecan arayan dürtüleri ile mevcut dijital medya ortamının bir kombinasyonu ve etkileşimi, sürükleyici sanal ortamlar ve sosyal ağlar için çok yönlü olanakları nedeniyle çevrimiçi olarak savunmasızdırlar (Soh ve ark., 2018). Bu kitapta ergenlerde görülen internet bağımlılığı ve depresyon konuları işlenmektedir. Kitabın birinci bölümünde çalışmada incelenen problemler, amaçlar ve sınırlılıklar ortaya konmaktadır. İkinci bölümde ise kavramsal ve kuramsal temellerin oluşturulduğu aşamalar işlenmektedir. Araştırmanın değişkenleri saptanmış ve bunlarla ilgili tanımlamalar yapılmıştır. Üçüncü bölüm ve dördüncü bölümlerde ise elde edilen bulgular ve bu sonuçların yorumları bulunmaktadır. Son bölümde de araştırmanın tartışma ve sonuç kısmı yer almaktadır. İnternet bağımlılığı ve depresyon konularını anlaşılır bir dille ele alan eser, oldukça kapsamlı ve akıcıdır.

Internet Addiction: A Handbook and Guide to Evaluation and Treatment, Kimberly S. Young, Cristiano Nabuco de Abreu

Sorunlu internet kullanımını tanımlamak, değerlendirmek, teşhis etmek ve tedavi etmek için ampirik olarak bilgilendirilmiş ilk kitap niteliği taşımakta olan bu kitapta kapsamlı olarak işlenen bazı konular bulunmaktadır. Bilgisayar ve çevrimiçi kullanımın normalden zorlayıcı davranış kalıplarını ayırt etmek için doğrulanmış değerlendirme araçlarından bahsedilmektedir. En bağımlılık yapan veya sorun yaratan çevrimiçi etkinler sıralanmış olup, çevrimiçi pornografi, internet kumarı ve çevrimiçi oyun gibi internet bağımlılığının epidemiyolojisi ve alt türleri aktarılmaktadır. İnternet kullanımına bağlı bir bağımlılık bozukluğunun gelişimi ile ilişkili risk faktörleri üzerine güncel teorilerden bahsedilmektedir. Ana sunum problemlerini ve bireysel durumları ve koşulları dikkate alarak çeşitli yaşlardaki bağımlı kişilere yardımcı olmak için kanıta dayalı tedavi stratejileri aktarılmaktadır. Kapsam olarak uluslararası ve ampirik temelli, bu konunun kültürel ve küresel etkisi tartışılmakta ve uygulayıcılara, ortaya çıkan bu bağımlılık bozukluğundan mustarip kişilerle çalışırken en son klinik uygulamalar, değerlendirme yöntemleri ve tedavi yaklaşımları da tanıtılmaktadır. Kitabın Türkçesi bulunmaktadır.

İnternet Bağımlılığına Dair Dizi, Film, Belgesel Önerileri

İntihar Odası (Suicide Room), 2011

İntihar Odası, Jan Komasa tarafından yazılıp yönetilen ve Jakub Gierszał'ın dışlanmayla hızla depresyona dönüşen popüler bir lise öğrencisininin hayatını canlandırdığı 2011 yapımı Polonya drama gerilim filmidir. Dominik Santorski, başarı odaklı ebeveynleri yüzünden hayatından kopmuş popüler ama şımarık bir gençtir. Okulda, Dominik ve arkadaşları bilgisayarını kullanırken bir kendine zarar verme videosuna rastlarlar. Daha sonra Dominik videonun geri kalanını izler ve poster için bir yorum bırakır. Dominik, "Sala Samobójców" (İntihar Odası) adlı bir çevrimiçi sohbet grubunda kendini kesen ve maske takan intihara meyilli bir kız olan Sylwia ile tanışır. Dominik internette vakit geçirmek için okulu asmaya başlayacak düzeye gelir. Dominik Sylwia'nın ona aşıkların hap ve alkolle intihar ettiği bir aşk hikayesi anlattığı İntihar Odası'na döner. Sylwia böyle ölmek istediğini Dominik’e itiraf ettikten sonra, kendisi için hap alması için ona yalvarır. Bu film sayesinde intihar bağımlısı bir gencin intihara sürüklendiğini görmekteyiz.

Black Mirror, 2011

Black Mirror, Charlie Brooker tarafından yaratılan bir İngiliz antoloji televizyon dizisidir. Bireysel bölümler çeşitli türleri işlemektedir. Ancak bölümlerin çoğu bilim kurgu teknolojisiyle yakın gelecekteki distopyalarda geçen bir tür spekülatif kurgudur. Dizi, Alacakaranlık Kuşağı'na dayanmakta ve çağdaş sosyal meseleler hakkında yorum yapmak için teknolojiyi kullanmaktadır. Çoğu bölüm Brooker tarafından yazılmıştır ve baş yapımcı Annabel Jones'un yoğun katılımıyla çekilmiştir. Black Mirror bir antoloji dizisi olduğundan, her bölüm birbirinden bağımsızdır ve herhangi bir sırayla izlenebilmektedir. Program, bilim kurgu içindeki spekülatif kurgunun bir örneğidir: bölümlerin çoğu, çağdaş kültürden, genellikle internetten bir özelliği abartan yeni teknolojilerle distopik yakın gelecekte olabilecek durumları konu edinmektedir. Yapılan yeni araştırmalara göre, sohbet odalarına, etkileşimli oyunlara bağımlı hale gelen çevrimiçi kullanıcıları, yalnızca hayatlarının İnternet nedeniyle giderek daha fazla yönetilemez hale geldiğini gördüğünü belirtmektedir (Young, 2004). 

Internet Addiction, Online Without End, DW Documentary, 2017

Almanya'da 600.000 genç internet bağımlısı olarak kabul edilmektedir. İnternette, oyun oynuyorlar ve saatlerce sörf yapıyorlar. Örneğin Erik, günde 20 saate kadar monitörünün önünde otururdu. Sonra terapi almaya karar verdi.

Almanlar eskisinden daha az sigara ve içki içiyor, ancak yeni bağımlılıklar geliştirmektedirler, örneğin internete. Dokuzuncu sınıf çocuklarının yüzde 16'sı bilgisayar başında günde 4 saatten fazla zaman harcıyor. Ve bu, Akıllı Telefonlarında harcanan zamanı içermemektedir. Erik internet bağımlılığıyla mücadele etmekte olan bir gençtir. Günde 20 saate kadar bilgisayarında oyun oynardı ve bunun için okulu bırakırdı. Ama şimdi bu alışkanlığından kurtulmaya ve hayatını değiştirmeye çalışıyor. Kendi kendine yardım grubuna gider ve bir hastanede tedavi görür. Ancak internetin cesur yeni dünyası baştan çıkarıcıdır ve yeni bir başlangıç yapmak zordur. Belgeselde Erik’in bu zorlu hikayesi işlenmektedir. Belgeselin Türkçesi bulunmamaktadır. 

Kaynaklar

Shaw, M. ve Black, D. W. (2008). Internet addiction. CNS Drugs, 22(5), 353-365. https://doi.org/10.2165/00023210-200822050-00001

Soh, P. C. H., Chew, K. W., Koay, K. Y. ve Ang, P. H. (2018). Parents vs peers’ influence on teenagers’ internet addiction and risky online activities. Telematics and Informatics, 35(1), 225-236. https://doi.org/10.1016/j.tele.2017.11.003

Young, K. S. (2004). Internet addiction: A new clinical phenomenon and its consequences. American Behavioral Scientist, 48(4), 402-415. https://doi.org/10.1177%2F0002764204270278