Whatsapp Hattı

0539 890 5950

Vajinismus Hakkında Kitap/Dizi/Film/Belgesel İncelemeleri

Vajinismus Hakkında Kitap İncelemeleri

Vajinismus ile Yaşamak: Dünyanın En Acı Verici Zevki ile Başa Çıkmak, Victoria Johnston

            Victoria Johnston tarafından yazılan ve 2018 yılında yayımlanan "Vajinismus ile Yaşamak: Dünyanın En Acı Verici Zevki ile Başa Çıkmak" isimli bu kitap ile vajinismus ve diğer bazı cinsel kadın rahatsızlıkları hakkında bir farkındalık oluşturmaya katkı sağlamak amaçlamaktadır. 

            Sekiz yıl boyunca bizzat kendisi vajinismus rahatsızlığı ile başa çıkmaya çalışan Victoria Johnston, sahip olduğu rahatsızlık hakkında toplumun daha da bilgilenmesini isteyerek bir blog açmış ve burada vajinismusa dair bilgilendirici içerikler paylaşmaya başlamaktadır. Bu kişisel blogunda yazdığı bazı metinleri, "Vajinismus ile Yaşamak" kitabına da dahil etmiştir. Böylece bu kitap, Victoria Johnston’ın bir kadının gözünden hissettiği pelvis ağrısı ile ilgili kişisel tecrübelerini kendi eliyle aktardığı bir nevi özel günlük olarak görülebilir.

             Kitapta vajinismus rahatsızlığına yol açabilecek olası fiziksel ve psikolojik nedenler, bu rahatsızlığın insanların romantik ilişkilerinde yol açabileceği olumsuz etkiler, kişinin üzerinde sebep olabileceği zihinsel problemler gibi vajinismusun hayatı etkileyebilecek çeşitli yönlerine değinilmektedir (Ward ve Ogden, 1994). Vajinismus rahatsızlığından şikayetçi olan veya bu rahatsızlığı daha detaylı öğrenmek isteyen herkes için oldukça faydalı bir kaynaktır.

Vajinismus Kitabı: Ağrısız Aşk, Dr. Julia Reeve

            Dr. Julia Reeve tarafından yazılan ve 2021 yılında yayımlanan "Vajinismus Kitabı: Ağrısız Aşk" isimli bu kitap, vajinismus rahatsızlığının bu rahatsızlığa sahip olan insanlarda sebep olduğu olumsuz etkilerden bahsederek bu rahatsızlığı yenmenin mümkün olduğunu vurgulamaktadır. Kendisi bir jinekolog ve psikoterapist olan Dr. Julia Reeve, yirmi beş yıllık çalışma hayatında edindiği tecrübelerinden yola çıkarak hazırladığı bir müdahale programını bu kitapta okurlarına sunmaktadır.

            Kitabında dünya genelinde on kadından birinin vajinismus rahatsızlığından şikayetçi olduğunu söyleyen Julia Reeve, ağrısız ve korkusuz bir cinsel hayatın mümkün olduğunu söylemektedir. "Vajinismus Kitabı: Ağrısız Aşk"kitabında bu rahatsızlığın bilinmeyen bazı yönlerine dikkat çeken yazar, bu rahatsızlığa sahip kadınlara müdahale ederken ulaştığı kişisel tecrübelerinden edindiği farklı bilgileri okuyucularla paylaşmaktadır. Bu bilgilerini toplayarak oluşturduğu adım adım vajinal penetrasyonun sebep olduğu acıyı ve korkuyu yenmeye yönelik geliştirdiği iyileşme programını okuyuculara aktarmaktadır (Pacik, 2014). "Vajinismus Kitabı: Ağrısız Aşk", vajinismus rahatsızlığından şikayetçi olan ve bu rahatsızlık ile olası başa çıkma yollarını öğrenmek isteyen okuyucular için faydalı bir kaynak olacaktır. 

Vajinismus Hakkında Dizi, Film, Belgesel Önerileri

Unorthodox, 2020

            2020 yılında dört bölümlük mini bir dizi olarak Netflix’te yayınlanan "Unorthodox" isimli bu dizi, dram türünde bir yapımdır. Başkahramanı on dokuz yaşındaki Esty isimli yahudi bir kız olan bu dizi, Yahudiliğin ultra-ortodoks mezhebine bağlı bir topluluğun içerisinde dünyaya gelmiştir. "Unorthodox", toplumun baskısı ile küçük yaşta evlenmeye zorlanan Esty’nin çareyi annesinin yanına kaçmakta bulmasını konu alır.

            Bağlı olduğu toplumun inanışları yüzünden sadece evlenmesi ve çocuk doğurması için yetiştirilen Esty, ne evlendiği adama dair bir şey bilmektedir ne de kendi bedenine dair kapsamlı bir cinsel eğitime sahiptir. Bu yüzden eşiyle evlendikten sonra ne kadar denese de onunla cinsel bir birliktelik yaşayamayan Esty, her defasında korku ile karışık acı hissetmektedir. Kendi bilgisizliği yüzünden Esty’nin acısını anlayamayan eşi, onu yetersiz bir kadın olmaklar suçlamaktadır. Etrafında danışabileceği diğer kadınlardan da anlayış göremeyen Esty, aslında uygun müdahale yöntemleri ile geçebilecek vajinismus rahatsızlığı yüzünden dizide acı çekmektedir. Böylece "Unorthodox" dizisi vajinismus rahatsızlığına sahip kadınların hissettikleri duyguları seyirciye sinematik bir dille aktarmakta ve etrafındaki insanların anlayışsız yaklaşımlarının sebep olabileceği yıkıcı tutumu göstermektedir.

Sexual Education (Cinsel Eğitim), 2019

            2019 yılında Netflix’te yayınlanmaya başlayan "Cinsel Eğitim" adlı bu dizi, komedi dram türünde üç sezon yayınlanmış bir İngiliz yapımıdır. Bu dizi, kurgusal bir yer olan Moordale Lisesi’ndeki bir grup öğrencinin hayatını konu almaktadır. İçerisinde başkahramanı olan Otis’in arkadaşlarının günlük hayatlarında karşılaştıkları genelde cinsel yakınlık ile alakalı olan sorunlara yer vermektedir. 

            Dizinin ikinci sezon sekizinci bölümünde Otis’in arkadaşlarından biri olan Lily’nin kız arkadaşı ile cinsel ilişki sırasında hissettiği acı gösterilmektedir. Bu sahnede Lily, kız arkadaşına kendisinin vajinismus rahatsızlığına sahip olduğunu söylemektedir. Lily’nin bu rahatsızlığı ile baş etmek için başvurduğu çözüm yöntemlerine de değinen bu dizi, onun hayatını bu rahatsızlığı ile nasıl yaşadığını göstermektedir.

Tightly Wound (Daima Gergin), 2018

            "Daima Gergin" bir belgesel yönetmeni olan Shelby Hadden tarafından yönetilen ve yönetmenin vajinismus rahatsızlığı ile ilgili kendi tecrübelerini aktardığı animasyon tarzı bir kısa filmdir. 2018 yılında yayınlanan bu kısa filmde Shelby Hadden, sahip olduğu rahatsızlığının kendi hayatını etkileyen farklı yönlerine ışık tutmaktadır. Bunlar arasında; durumunu anlamayan erkeklerin kendisini nasıl reddettiği, bazı doktorların kendisini nasıl yarı yolda bıraktığı ve bunlar yüzünden kendi bedenine karşı hissettiği utanç, kızgınlık ve nefret gibi duyguları yer almaktadır.

            Hayatı boyunca kendi bilgisizlikleri yüzünden Shelby’nin vajinismus rahatsızlığına sahip olduğunu anlamayan kişilerin yetersiz çözüm önerilerini vurgulayan Shelby, yayınladığı bu yapım ile daha fazla insana farkındalık kazandırmayı amaçlamaktadır. Vajinismus rahatsızlığının tam olarak ne olduğunu öğrenmek adına izleyiciler için kısa sürede oldukça faydalı bilgiler aktaran güzel bir kısa filmdir.

Debbie Does Dilators, 2018

            Yazar ve yönetmen Savannah Magruder tarafından yazılan ve yayınlanan "Debbi Does Dilators (Debbi Dilatör Yapar)" adlı bu kısa film, yönetmenin kendi özel hayatında vajinismus rahatsızlığı yüzünden tecrübe ettiklerini izleyiciye aktardığı bir yapımdır. Ödül kazanan bu kısa film, Savannah Magruder’in sahip olduğu bu rahatsızlıkla nasıl baş ettiğini ve bu süreçte verdiği kişisel savaşını anlatmaktadır. Filmde başkahraman Sara’nın film okulunu bitirdikten sonra başladığı iş hayatında karşılaştığı olaylar ve bununla birlikte kendi özel hayatında baş etmeye çalıştığı vajinismus rahatsızlığının etkilerinin onun üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde anlatılmaktadır. 

            What is Vaginismus, What Causes Vaginismus, How Can Vaginismus be Treated? (Vajinismus Nedir, Ona Ne Sebep Olur, Nasıl Müdahale Edilebilir?), 2022

            Bir klinikte asistan psikolog olarak çalışan Melisa, "Vajinismus nedir, Ona Ne Sebep Olur, Nasıl Müdahale Edilebilir?" isimli bu belgeselde vajinismus rahatsızlığı hakkında konuşmaktadır. Dünya genelinde kadınların yüzde 5’i ile 17’sini etkilediğini söylediği vajinismus rahatsızlığının kadınların sadece cinsel yaşamlarını değil bazı tıbbi muayenelerden de kaçındıklarını söyleyen Melisa, bu rahatsızlığın sebep olduğu yaşamın farklı alanlarını etkileyen olumsuz etkilerine değinmektedir (Private Therapy Clinic, 2022).

            Vajinismus rahatsızlığının tam olarak ne olduğunu açıklayan Melisa, bu rahatsızlığın sebep olduğu etkilerden sonra ona nasıl müdahale edilebileceğini de anlatmaktadır. Bu müdahale yöntemlerinin arasında farklı terapi çeşitlerini sayarak bu rahatsızlıktan şikayetçi olanların özellikle bilişsel davranışçı terapiden yararlanabileceklerini vurgulamaktadır (Kabakçı ve Batur, 2003).

Kaynaklar

Kabakçı, E. ve Batur, S. (2003). Who benefits from cognitive behavioral therapy for vaginismus?. Journal of Sex & Marital Therapy, 29(4), 277-288. https://doi.org/10.1080/00926230390195515

Pacik, P.T. (2014). Understanding and treating vaginismus: A multimodal approach. International Urogynecology Journal, (25), 1613–1620.  https://doi.org/10.1007/s00192-014-2421-y

Private Therapy Clinic. (12 May 2022). What is Vaginismus, What Causes Vaginismus, How Can Vaginismus be Treated? [Video]. Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=Jlfs7WDLjLA

Ward, E. ve Ogden, J. (1994). Experiencing vaginismus–sufferers beliefs about causes and effects. Sexual and Marital Therapy, 9(1), 33-45. https://doi.org/10.1080/02674659408409565