Whatsapp Hattı

0539 890 5950

Bipolar II Bozukluğuna Dair Öneri Kitap İncelemeleri

Bipolar II Bozukluğuna Dair Öneri Kitap İncelemeleri 

Bipolar II Bozukluk: Modelleme, Ölçme ve Başa Çıkma, Gordon Parker 

Gordon Parker tarafından yazılan kitap, direkt olarak bipolar 2 bozukluğunu ele almayı amaçlamaktadır. Bipolar depresyonun artık tek bir hastalık varlığı yerine bir dizi bozukluk olarak var olduğu bilinmektedir. Bipolar 2 bozukluk, depresif dönemlerin bipolar 2 bozukluktaki kadar şiddetli olduğu, ancak duygudurum yükselme durumlarının aşırı olmadığı bir durum olarak bu spektrumda bulunur. Bu beklenmedik kombinasyon, popülasyonun %6'sını etkilediği düşünülen bir durumun tespit edilememesine neden olabilir. Bu kitap, ilk kez, bu güçten düşüren bozukluk hakkındaki bilgimizi, tarihini, sınıflandırmasını ve nörobiyolojisini ele alarak gözden geçirmektedir. Kitap içerisinde bir bölümde, uluslararası alanda tanınan on dört uzman, başa çıkma stratejilerini tartışmakta, bazı fikir birliğine varmakta ve şu anda rahatsızlığa ilişkin ortak bir tavsiyenin bulunmadığı tedavi kılavuzlarıyla topladıkları verileri sonuçlandırmaktadır. Bipolar bozukluk spektrumunu okuyucuya tanıtan Parker aynı zamanda bipolar 2’de görülen ısrarcı depresyon ve ona eşlik eden manik dönem ataklarını da akıcı bir dil ile okuyucuya sunmaktadır. Duygudurum bozukluklarıyla çalışan tüm sağlık profesyonelleri tarafından okunması tavsiye edilmektedir ve bu durum hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler için bilgilendirici olacağını söylemek mümkündür. Yeni baskısında Parker, güncel literatür kapsamında rahatsızlığı tartışmaktadır ve bipolar 2’yi daha iyi anlamak için nasıl modellendiği, hangi tanı yöntemleri ile ölçüldüğünü ve başa çıkma stratejilerini okuyucularına sunmaktadır. Klinisyenler için önemli bir klinik tartışma kitabı olarak görülürken, rahatsızlıktan muzdarip bireyler için de rahatsızlıkları hakkında bilgi edinmeleri, diğer zihinsel rahatsızlıklar ve bipolar türlerinden ayırt etmeleri bakımından okunmayı hak eden bir kitaptır.

Bipolar II Bozukluk: Tanıma, Anlama ve Tedavi, Holly A. Swartz ve Trisha Suppes

 Kitap bipolar 2 bozukluğuyla ve duygudurum bozuklukları için ilgili alt başlıklara bölünmüş haldedir. Her bölüm sonunda rahatsızlıkla ilgili kilit bilgiler veren kitap alandaki diğer kitaplara göre tedavi konusunda daha kanıtsal ilerlemeyi tercih etmektedir ve etkili mevcut tedavi modellerini okuyucuya sunmaktadır. Bipolar 2 bozuklukta uygulanan antidepresan tedavisine ilişkin tartışmalı konular ele alınmaktadır.  Popüler literatürde kapsamlı bir şekilde incelenen ve tasvir edilen bipolar 1 bozukluğun aksine, bipolar II bozukluğu yeterince anlaşılmamakta, yetersiz teşhis edilmekte ve bu nedenle yetersiz tedavi edilmektedir. Bipolar 2 Bozukluk: Tanıma, Anlama ve Tedavi, bozukluğun her yönünü güncel, titiz ve klinik odaklı bir şekilde inceleyen piyasadaki tek metin olma özelliğini taşımaktadır. Büyük bir incelikle klinisyenlerin ve rahatsızlığa sahip bireylerin okumasına sunmak için güncel bilgiler sistematik bir hale getirilerek kitaba dahil edilmiş durumdadır. Güncel tedavi modellerini tanıtan kitap, aynı zamanda rahatsızlığa dair tedavinin zorluklarını da objektif bir şekilde okuyucusuna aktarmaktadır.

 Kitap ayırıcı tanının potansiyel tuzaklarını kabul edip, kaygı bozuklukları, dürtü-kontrol bozuklukları ve sınırda kişilik bozukluğu gibi en tipik olarak bipolar 2 ile birlikte ortaya çıkan psikiyatrik eş tanıları incelemektedir. Bu nedenle kitabın kapsamlı içeriğini bu kadar detaylı bir şekilde bipolar 2’yi incelemesine borçlu olduğunu söylemek mümkün görünmektedir. Daha sonra kitap, bipolar 2’nin altında yatan biyolojinin duygudurum bozukluklarından farklı olduğunu ve araştırmalar ilerledikçe bipolar 2 bozukluğunun tanısında ve anlaşılmasında nörogörüntülemenin oynadığı önemli rolü tartışmaktadır. Son olarak metin, medikal tedavi seçenekleri ve psikososyal tedavilerin güncel bir incelemesini yaparak bipolar 2 bozukluğun nasıl yönetileceğini, hangi başa çıkma ve uygulama stratejilerinin kullanılabileceği konusu ele almaktadır.

Bipolar 2: Tip 2 Bipolar İçin Hayatta Kalma Rehberi: Risk Altında Mısın?

Tip 2 Bipolar ile Başa Çıkmak İçin 9 Kolay İpucu, Heather Rose

Bipolar 2 olarak bilinen duruma aşina olan herkes, muhtemelen durumun ne kadar zor ve sıkıntılı olduğunu bilecektir. Bipolar 2 bozukluk, en yaygın olarak en az bir hipomanik (mutlu ve aşırı neşeli) dönem ve bir majör depresif dönem ile karakterize edilen bir durumdur. Kitapta bipolar 2 bozukluğun öncelikle ne olduğu ve ne olmadığı ele alınmaktadır. Bipolar 2, bipolar 1 bozukluğa çok benzeyen bir zihinsel rahatsızlık türüdür. Tipik olarak bipolar 2’den yakınan kişiler, zamanla aşırı düşük dönemlerden yükseklere doğru şiddetli bir ruh hali değişimi yaşamaktadırlar. Kitap bipolar 1 ve 2’nin farkını, hastalıkla mücadele eden kişilerin geçirdiği dönemsel ataklar çerçevesinde incelemektedir. Kitapta ele alınan bir diğer konu ise: Bipolar 2’nin belirtileri nedir? Rose bu durum için “bipolar 2’nin genelde bipolar 1’den daha hafif olduğu düşünülse de son derece ciddi bir tıbbi durumdur. Siz veya bir tanıdığınız bipolar 2’den yakınıyorsanız, deneyimlerinizin altında aramanız gereken bazı belirtiler vardır” şeklinde açıklama yapmaktadır. Bipolar 2 bozukluktan yakınan insanlar genellikle yüksek bir ruh hali, sinirlilik, günlük işlevlerde bazı küçük değişiklikler fark etmektedirler. Kişilerin histerik ve kontrol edilemez hale gelebildiği tam mani yerine, hipomani atakları geçirmektedirler. Bunlar ruh hali açısından çok az değişiklikler olmasına rağmen, son derece ciddi değişiklikler olarak kabul edilmektedir. Bipolar 2’de depresyon atakları tipik olarak hipomani ataklarına göre çok daha uzun sürmektedir. 

Kitabın bipolar 2 bozukluğa dair tedaviden bahsettiği kısımda ise, bu hastaların kendilerini iyimser, neşeli ve mutluluk duyguları ile gizleyebildiklerinden söz edilmektedir. Deneyimlenen hipomani, sağlıksız veya doğal olmayan davranışların bariz belirtilerine neden olmuyorsa genellikle teşhis edilmekte zorlanılır. Teşhis edilmekte zorlanılan hipomani, dolayısıyla tedavi edilmekte de zorluk çıkacaktır. Bipolar 2 bozukluğa sahip bireyler, ruh hali durumunu uzun vadede dengelemek için tasarlanan ilaçlara başvurmaktadır. Bu ilaçlar hipomaninin olumsuz yan etkilerini önlemeye yardımcı olmak için yapılmaktadır ve ayrıca depresyon nöbetlerini önlemeye yardımcı olmaktadır. Bipolar 2 bozukluk için reçete yazılan ilaçlar arasında antidepresan ve antipsikotiklerin faydalı olduğu bilinmektedir. Kanıta dayalı tıp olmak üzere Rose okuyucuya evde yapılabilecek öneriler sunarak içeriği zengin kılmaktadır. Son olarak kitap bipolar bozukluk için nasıl destek alınır noktasına değinmektedir. Okuyucusunun kendi veya bir tanıdığının bu hastalık belirtilerine sahip olması ve bundan yakınması durumunda acil bir tıbbi müdahale almaları gerektiği noktasını vurgulamaktadır. Heather Rose, bu rahatsızlıktan yakınan binlerce kişi olduğunun altını çizmesiyle birlikte rahatsızlık için gerekli tedavi yöntemlerinin ulaşılabilir olduğu noktasını okuyucuya bir kez daha aktararak okuyucusunu motive etmektedir.

Bipolar 2 Bozukluğuna Dair Öneri Belgesel İncelemeleri 

Of Two Minds, 2012 

Of Two Minds, bugün Amerika'da bipolar bozuklukla yaşayan üç benzersiz ve zorlayıcı insanın olağanüstü yaşamlarını, mücadelelerini ve başarılarını araştırmaktadır. Samimi bir gerçekliğin ve açıklayıcı bir anlatım ile yapılan röportajların birleşimi sayesinde, iki kutuplu olmanın nasıl bir his olduğunu izleyiciye göstermektedir. Bipolar 2’de tipik olarak görülen büyüklenme, aşırı yükselme, neşeli ruh hali ve şehvet duygularından umutsuzluğun ve depresyonun derinliklerine kadar rahatsızlığın belirtilerini yaşayan bireylerin deneyimlerine şahit olmaktayız. Belgeselde acı verici bir deneyim olan depresyondan, insanın canını yakacak komiklikte olan manik dönem ataklarına kadar izleyiciye aktarılmaktadır. Of Two Minds, hastalıktan yakınan bireyleri daha iyi anlamak ve bu belirtilerle nasıl başa çıktıkları noktasında izleyiciyi bu yolculuğun içine çekerken, bipolar 2 gölgesinde yaşayan kişilerin ilgi çekici fakat bir o kadar üzücü durumlarına algımızı değiştiren bir bakış açısı kazandırmayı hedeflemekte. 

 Bipolar Olmak, Psikoloji Belgeseli / Gerçek Hikayeler

(Being Bipolar, Psychology Documentary / Real Stories), 2018 

Bipolar Olmak belgeseli, bipolar 2’yi bir dakika yukarıda olmak ve bir sonraki dakika aşağıda olmak şeklinde tanımlamaktadır. Ancak ya bu yükselişler, her şeye kadirlik ve yenilmezlik duyguları yaratan manilerse? Peki ya bu inişler, kendinizi hareketsiz ve hatta intihara meyilli hissetmenize neden olacak kadar şiddetli depresyonlarsa? Bu iki temel soru etrafında psikoterapist Philippa Perry, bipolar bozukluk olarak bilinen durumu, onunla yaşayanların bakış açısından araştırmakta. Philippa, her biri kendine özgü bipolar 2 bozukluk vakasından yakınan farklı üç kişiyle konuşmaktadır. Belgeselde bipolar 2’nin tipik mani ve depresif ataklarını deneyimleyen ve çekim esnasında farklı evreleri yaşayan bireylerin içinde bulundukları durumun zorluğuna onların gözüyle şahitlik etmekteyiz. Perry duruma ilişkin çeşitli açıklamaları incelerken, altta yatan genetik faktörlerden yaşam deneyimlerine ve kullanılan tedavilerin çeşitliliğinden, reçeteli ilaçlara ve alternatif terapi tekniklerine kadar araştırmaktadır. 

TEDx Terry Talks – Laura Bain – Tip 2 Bipolar ile Yaşamak, 2011

Bipolar II bozukluk tanısı alan Laura’nın kendi hayatından yola çıkarak rahatsızlığı ve bu süreçte yaşadığı zorlu deneyimlerini aktardığı anlatımıdır. Laura tutkulu, aktif ve bilim sever bir kadındır. Rahatsızlığın tanısını alana kadar Laura kendine dair uzunca bir dönem gözlem yapmaktadır ve ardından bir uzmana tedavi almak için başvurmaktadır. Bipolar bozukluk kişinin ruh halini, enerjisini ve iş görme yeteneğini ciddi oranda etkileyen bir rahatsızlıktır. Herkesin yaşadığı iniş çıkışlardan farklıdır ve daha şiddetlidir. Anlatımının bir kısmında DSM-5 tanı el kitabının bipolar 2 bozukluk için sunduğu manik ve depresif dönem belirtilerinden çok daha fazlası olduğunu izleyicilere kendi deneyimleri ışığında anlatmaktadır. Laura’ya göre deneyimlediği depresif dönemler soğuk ve kasvetli iken, manik dönemler yaz ayı gibi sıcak ve haraketlidir. Hızlı döngüye sahip bipolar 2 bozukluk ile mücadele etmenin onun için ne kadar kafa karıştırıcı ve rahatsızlığına uyum sağlamakta geçirdiği zorluklardan bahsetmektedir. Laura tedavi deneyimlerini aktarırken, bilişsel davranışçı terapi sayesinde bu belirtiler ile biraz daha başa çıkabildiği söylemektedir. 

Bu iki uç arasında gidip gelmenin Laura’nın iş, okul, aile ve kişilerarası ilişkileri olmak üzere hayata dair pek çok noktada işlevselliğini etkilediğini anlatımlarından anlamaktayız. Laura her an bir ayağının topuklu ayakkabı giyen bir kadın gibi yüksekte yani manik dönemde olduğunu, diğer ayağının ise terlik giyen bir kadın gibi daha alçakta olduğunu yani depresif dönemde olduğunu anlatmaktadır. Duygudurumundaki hızlı geçişlerle başa çıkabilmenin yanında onun rahatsızlığını öğrenen diğer insanların artık onu “Laura” olarak değil de “bipolar Laura” gibi hastalığı ile çağırmalarından ve bu şekilde damgalanmaktan korktuğunu belirtmektedir. Her rahatsızlığın belirtilerinin ve deneyimlerinin kişiye özgü ve biricik olduğunu kabul edersek, kendine özgü anlatımıyla bipolar 2 bozukluğu ve toplumun bu rahatsızlığa sahip bireylerde ne gibi yansımalara sebep olduğunu izlemek isterseniz “Tip 2 Bipolar ile Yaşamak” tavsiye edilen bir içeriktir.