Whatsapp Hattı

0539 890 5950

Oyun Terapisi Hakkında Kitap/Dizi/Belgesel Önerileri

Oyun Terapisi Hakkında Kitap Önerileri

Oyun Terapisinin Temelleri, Charles E. Schaefer

Oyun terapisinin babası sayılmakta olan Schaefer tarafından yayına hazırlan kitap güncellenerek bize sunulmaktadır. Bu kitap oyun terapisi alanında dönüm noktası niteliğinde bir rehber sayılmaktadır. Çocuk ve ergenlerde oyun terapisi uygulamasının içerisindeki birçok yaklaşım ve yöntemleri güncel haliyle okuyucularına sunmaktadır. İçerisinde 11 farklı model bulunmaktadır ve bu modelleri derinlemesine incelemektedir. Bu modellerden bazıları: Çözüm Odaklı Oyun Terapisi, Deneyimsel Oyun Terapisi, Serbest Bırakmaya Dayalı Oyun Terapisi, Oyun Terapisinde Psikanalitik Yaklaşımlar, Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Aile Oyun Terapisi, Gestalt Oyun Terapisi ve Bilişsel Davranışçı Oyun Terapisi modalleridir ve daha birçok modeli daha içerisinde bulundurmaktadır. Ayrıca bu modeller hakkında örnekler de sunulmaktadır. Oyun Terapisinin Temelleri kitabı terapistler, öğrenciler ve bu alanda kendilerini geliştirmek isteyen insanlar için okuyucularına güzel bir içerik sunmaktadır.

Çocuklar için Oyun Terapisi İlk Kitabı, Marc A. Nemiroff ve Jane Annunziata

4-7 yaş arasındaki çocuklar için hazırlanmış bir kitaptır. Çocuklara oyun terapisi konusunu tanıtan ve süreci onlara öğreten bir içerik sunmaktadır. Kitap çocukların süreç içerisinde akıllarına gelen ve gelebilecek sorulara cevap verebilmeyi amaçlamaktadır. Çocuğu terapi sürecine hazırlanması için bu kitabı sürece başlarken terapistlerin, ebeveynlerin ve çocukların okuması önerilmektedir. İçeriğiyle süreci desteklemektedir. Oyun terapisine başlarken ve süreç içeresinde çocuğa güven veren unsurlardan biri olmaktadır. Kitabı okuyanlar bu kitabı çocuklara önermektedir.

Çocuk Merkezli Oyun Terapisi, Andrea E. Sywulak ve Cynthia Caparosa Sniscak

Oyun odasının düzeni, oyun odasına giriş çıkışlar, ebeveynlere çalışmak gibi daha birçok çeşitli konuya değinmekte ve çeşitli vaka örneklerini içerisinde bulundurarak okuyucularına zengin bir içerik sunmaktadır. Çocuk Merkezli Oyun Terapisini genel yaklaşımını yansıtan ifadeleri içinde bulundurmaktadır. Çocuk Merkezli Oyun Terapisi kitabı hem yeni başlayanlar hem de alanda dahada bilgilenmek için önerilmektedir. Prof. Dr. Louise F. Guerney kitabın bu modeli öğrenmek isteyen herkese bilgi ve deneyim sunduğu, modelin temel ilkelerini aktardığı ve özellikle empati kavramına değindiğini söylemektedir. Ayrıca Çocuk Merkezli Oyun Terapisi sadece oyun odasında değil oyun odasının dışında da uygulanabilmesi ile ilgili konulara da değinilmektedir. Kitabı kullanan okuyucular da kitabı önermektedir.

Oyun Terapisi Hakkında Dizi ve Belgesel Önerileri

Oyun Terapisi Nedir? Hangi Çocuklar Yararlanabilir? (2017)

Çocukların en çok ilgilendiği alanlardan bir oyun olmaktadır. Çocuklar eğlenmek ve zaman geçirmek için yapsa bile oyunlar çocukların ince motor becerileri gibi çeşitli becerilerini geliştiren şeylerdir ve çocukları eğitmektedir. Çocuklar, gelişim aşamalarına göre önce oyunlar, sonra oyuncaklar ve oyun kurmalarla gelişir oyun süreci ve oyun esnasında hayata dair bir şeylerle uğraşır örneğin evcilik oyunu gibi hayatın içinden oyunlar kurabilmektedir. Yetişkin ve ergen danışanlarla konuşarak süreç ilerletilebilmektedir. Ayrıca kendileri gelmek istemekte ya da konuşmak istedikleri bir konu olabilmektedir. Çocuklarsa konuşma beceriler ve zihinsel kapasiteleri henüz o kadar gelişmemiştir ve bu yüzden onlarla sadece konuşmak yeterli olmamaktadır. Oyunlar çocukların sözcükleri gibidir kendilerini bu şekilde ifade etmektedirler. Çocuklar içsel dünyalarında yaşadıkları sıkıntıları oyunlar yoluyla aktarmaktadırlar. Çocuğun kurduğu oyundaki anlatmak istediklerini anlayabilmek için bireyin eğitim alınmış olması gerekmektedir. Oyun odasındaki oyuncaklar özel olarak seçilmektedir. Ayrıca oyun odasındaki oyuncakların terapötik etkisi vardır ve bu oyuncakların etkilerinin simgesel anlamaları da bulunmaktadır. Oyun terapisinde biden fazla teknik bulunmaktadır ve bu teknikler çocuğun durumuna ve gelme sebebine göre uygulanmaktadır. Oyun terapisindeki oyunlarda eğitsel bir amaç görülmemektedir. Oyun terapisinde amaç çocuğun duygularını ve ruhsal dünyasında olup biteni anlamaktır. Oyun terapisi tedavisi sürecinde oyun oynamak zaten çocuk için keyifli bir şeyken bir de bu oyun esnasında kendini gittikçe iyi hissetmesi çocukların sevdiği bir durum olmaktadır. 3- 12 yaş arası her çocukla oyun terapisi üzerine çalışılabilmektedir. Kaygı bozukluğu, karanlık korkusu, hayvan korkusu, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi konular örnek çalışılan konular arasında bulunmaktadır.

Play Therapy Works! (2011)

Birçok oyun terapistinin izleyicileri oyun terapisi hakkında bilgilendirdiği bu videoda oyun terapisi esnasına örnek olarak oyun terapisinin uygulandığı sahneler de bulunmaktadır. Oyun özellikle çocukluk çağlarında en temel aktivitelerimiz arasında yer almaktadır. Platon, insanın temel doğasının oyun oynamak olduğundan bahsetmektedir. Oyun çocukların hayatı için kilit nokta olmaktadır birazda. Çocukların hemen her aktivitesinde oyun bulunabilmektedir. Çocukluktan hatırlanan birçok anıda oyun bulunabilmektedir. Çocuklar bilişsel gelişim süreçleri gereği yetişkinler gibi konuşarak kendilerini ifade edemeyebilmektedirler. Oyunsa bu dönemlerine uygun bildikleri ve kullanabildikleri bir ifade aracıdır. Çocuklar yetişkinlerin konuşarak kendilerini ifade etmeleri gibi kendilerini oyun yoluyla anlatabilmektedir. Oyun terapisi uzun zamandır araştırma konuları arasında yer almaktadır. Oyunlar açık ve gönüllü iletişime teşvik etmekte, öğrenmeyi ve kabul edilebilir davranışları teşvik etmekte, duyguları düzenlemekte, stresi azaltmakta, yaratıcı problem çözmeyi teşvik etmekte ve ruhu ve benlik saygısını yükseltmekte olması gibi bir sürü faydası bulunmaktadır. Oyun terapisi çocuklar için bir terapötik müdahale olarak geçmektedir. Çocukların iletişim becerilerini geliştirmelerine de yardımcı olmaktadır. Böylece çocuk talep ettiği şeyleri (bu istekler duygular da olabilmektedir) oyun yoluyla istemektedir. Oyun terapisi yaşlı danışanlara da kendilerini ifade temekte zorlandıkları durumda yardımcı olabilmektedir. Çocukların kendilerini ifade etmeleri için bir odaya ya da bir alana toplanan bu oyuncaklar rast gele seçilmemektedirler. Oyun terapisinin hangi durumlarda kullanıldığı videoda gösterilmektedir. Küçük çocukların rahat iletişim kurduğu yollardan biri oyun olmaktadır.

Oyun Terapisinde Kullanılan Oyuncaklar Neler? (2019)

Çocuklar henüz yeterince konuşma konusunda gelişmediklerinden sözel terapiye çok uygun olmamaktadırlar bu sebeple oyun terapisi onlar için çok daha rahat bir süreç olmaktadır. Çocuklar oyunlar ve oyuncaklarla kendilerini oldukça iyi ifade edebilmektedirler. Çocuk için o oyuncağın anlamıyla yetişkinlerin aynı oyuncak için düşündüğü anlamı aynı olmayabilir burada çocuk için anlamına dikkat etmek gerekmektedir. Oyun terapisindeki oyuncaklar 3 farklı başlıkta toplanabilir bu başlıklar: gerçek hayatı sembolize eden oyuncaklar, yaratıcı oyuncaklar ve agresyonu ortaya çıkaran oyuncaklar olarak kategorize edilmektedir. Oyuncak bebekler, hayvanlar, telefonlar, ev eşyaları ve tamir aletleri gibi oyuncaklar gerçek hayatı sembolize eden oyuncaklar arasında bulunmaktadır. Örneğin çocuklar ilgi ihtiyacını doktor setleri oyuncakları üzerinden gösterebilmektedir. Resim malzemeleri ya da kuklalar gibi oyuncaklar ise yaratıcı oyuncaklar kategorisinde bulunmaktadır. Asker ve savaş oyuncakları, kılıç gibi silahlar ise agresyonu ortaya çıkaran oyuncaklar arasında bulunmaktadır. Çocuğun oyuncaklarla oynarken onları hangi anlamada kullandığını daha iyi anlayabilmesi için terapistin çocuğun ev ve okul yaşantısını bilmesi gerekebilmektedir. Otizm spektruma sahip çocuklar için tekrarlayan ve ses içeren oyuncaklar kullanılmaktadır. Ayrıca bu çocukların oyuncakları aynı hizaya dizmesi genelde gözlemlenmektedir. 

 Kırmızı Oda, (2020)

Kırmızı Oda dizisi gerçek hayat hikayelerinden esinlenerek çeşitli birçok hikâyeyi izleyicilere aktarmaktadır. Bazı hikayeler sadece bir bölümün bir kısmında işlenmekte bazı hikayelerse birkaç bölüm boyunca kısım kısım işlenerek izleyenlere aktarılmaktadır. Dizinin 4. bölümünde anlatılan hikayelerden birinde Leyla adında bir kız çocuğunun bir süredir konuşmadığı bir olay görülmektedir. Deniz hoca karakterine gelen bu danışana Deniz Hoca oyun terapisi uygulamakta ve konuşmayan bu kız çocuğu yaşadığı olayı oradaki oyuncak kaplanlar üzerinden anlatmaktadır. Böylelikle Deniz Hoca karakteri sözcüklerle değil de oyuncaklar üzerinden çocuk danışanın konuşmama sebebini anlamaktadır.

Kaynakça

aba Psikoloji. (2019, Eylül 19). Oyun Terapisinde Kullanılan Oyuncaklar Neler? [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=xBD4xRgKshI

Association for Play Therapy. (2011, Ocak 29). Play Therapy Works! [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=_4ovwAdxCs0

Nurdan BÜYÜKAK. (2017, Ağustos 22). Oyun Terapisi Nedir? Hangi Çocuklar Yararlanabilir? [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=tYjwA89B0k4